Autoverzekering: hebben verzekeraars acceptatieplicht?

14-03-2016

Autoverzekering: hebben verzekeraars acceptatieplicht?

Als je een auto hebt, moet je volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht een autoverzekering afsluiten. Maar zijn autoverzekeraars ook verplicht om jou te accepteren als klant?

Geen acceptatieplicht

Nee, autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Zij kunnen jou dus afwijzen als klant. Heb jij een autoverzekering aangevraagd, dan schat de autoverzekeraar hoe groot de kans is dat jij schade zult rijden. Heb jij in het verleden veel schade gereden of een rijontzegging gehad? Dan kan het zijn dat een autoverzekeraar jou weigert als klant, omdat de verzekeraar het risico op schade te groot vindt.

Niet geaccepteerd?

Je bent wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Zonder autoverzekering mag je niet de weg op. Maar wat moet je dan doen als je niet geaccepteerd wordt bij een autoverzekeraar? Alle autoverzekeraars bepalen op hun eigen manier hoe groot de kans op schade is. Het is dus mogelijk dat een andere autoverzekering jou wél accepteert. De kans is wel groot dat je dan bij een duurdere verzekeraar uitkomt. Vergelijk autoverzekeringen om er achter te komen waar jij het goedkoopst uit bent. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met een overstapcoach.

Verzekering voor brokkenpiloten

Voor de echte brokkenpiloten is er ook een speciale autoverzekeraar: Rialto. Deze verzekeraar richt zich specifiek op bestuurders die door geen enkele andere autoverzekeraar worden aangenomen. Je betaalt hier vaak wel een veel hogere premie dan bij andere autoverzekeraars. Daarnaast stelt de verzekeraar hoge eisen, zo moet je de premie altijd drie maanden vooruit betalen. En let op: ook Rialto heeft géén acceptatieplicht. Als zelfs deze verzekeraar je niet accepteert, mag je de weg niet op. 
© Autocentrum Winter 2015